Consultație online: 060 15 20 20

9:00 - 21:00 (luni-duminică)

Cum să alegi șamponul cu pH-ul potrivit părului tău?

de catre Helen Mert pe June 10, 2019

Dacă deja cunoști răspunsul la această beauty-întrebare, recomandă această informație prietenelor, iar dacă nu, hai să ne clarificăm cu ea împreună. Când alegi un șampon, deseori te ghidezi după inscripția de pe ambalaj, care menționează tipul părului, însă puțini producători indică și nivelul pH al acestui șampon, un element important, care determină rezultatul pe care îl va avea șamponul ales de tine asupra părului, dar și a scalpului tău. Ce semnifică pH-ul șamponului și cum sa alegi un șampon potrivit tipului tău de păr? Să optezi pentru unul alcalin sau acid? Să o luăm pas cu pas

Să ne reamintim câteva noțiuni despre pH

Nivelul pH-ului e cel cu care se măsoară gradul de aciditate, sau, mai degrabă de alcalinitate, deoarece alcalinitatea crește odată cu nivelul pH-ului. Dacă ne amintim câte ceva de la orele de chimie de liceu, pH-ul variază de la 0-14, de la acid la baza (alcaline). Când zicem că ceva este un acid, are mai multi ioni de hidrogen. Dacă ceva este alcalin, are mai mulți ioni de hidroxid. Tot de la ora de chimie, de amintim pe scurt, că acidul arde, iar baza (partea alcalină din discuție) stinge acidul, adică îl neutralizează.

  • O substanță complet acidă are pH= 0.
  • Un pH neutru este 7,0 pH-ul apei distilate.
  • Și o substanță complet alcalină are pH= 14

Nivelul normal din corpul nostru este ușor peste 7, ceea ce face ca noi să fim puțin alcalini.
Corpul are grijă să mențină acest pH chiar și atunci când mâncăm sau bem lucruri care provoacă aciditate. Da, știi bine, că ce mâncăm și ce bem influențează în mare măsură chimia corpului nostru, influențează starea generala, starea pielii, și unele studii sugerează, că ce consumăm afectează în mod biochimic și starea noastră de spirit. Dar să revenim la tema noastră - părul.


Parul nostru conține un mic procent de umiditate în structura sa și are un pH considerat normal în limitele aproximative de la 4,5 la 5,5. După cum se poate vedea, parul uman este ușor acid, atunci când este în starea sa naturală. Atunci când folosim un șampon sau alt produs pe parul nostru, acesta afectează pH-ul natural al părului. Uneori, chiar și apa pe care o folosim la duș va crește pH-ul parului nostru. Pentru ca parul nostru să rămână natural și sănătos, pH-ul trebuie sa rămână același, adică echilibrat stării naturale a părului. Acesta este motivul pentru care alegerea corectă a șamponului, în funcție de nivelului de pH-ului a părului, vă poate îmbunătăți semnificativ starea părului și a scalpului. Secretul este foarte simplu: trebuie să alegeți acele șampoane care pot aduce pH-ul părului la un nivel neutru. Deci, cheia, ca în multe alte cazuri, este echilibrul.

Câteva noțiuni despre structura părului și acțiunea pH-ului șamponului asupra ei

Imaginează-ți fiecare fir de par ca un tub de straturi - solzi de cheratină. Stratul exterior este numit cuticulă. Un acid va închide straturile de cuticule, în timp ce o baza le va deschide. Nici o acțiune din acestea două nu este rea în sine. Pentru că în momentul deschiderii cuticulei putem suplini și îmbogăți structura unui păr deteriorat cu substanțe din diverse tratamente de păr, precum sunt Lador Perfect Hair Filler. Dar, încă o data, echilibrul pentru păr este cheia.
În cazul în care cuticula este ridicata, umezeala este permisa în par, dar este, de asemenea, lăsata afara deopotrivă. În cazul în care nu se face ceva pentru a închide cuticula înapoi după spălare sau alte proceduri, orice umiditate care a fost aplicata este pierdută. Temperatura de asemenea afectează cuticulele părului. De exemplu, apa calda deschide cuticula, în timp ce șocurile de apa rece le închid. Acesta este motivul pentru care se recomanda folosirea ambelor: șamponarea parului cu apa calda, dar clătirea cu balsam, folosind apa mai rece.


Astfel, alcalii deschid cuticulele, în timp ce acizii le închid. Folosirea șampoanelor alcaline, fără a folosi nimic pentru a scădea pH-ul parului înapoi la normal ( 4.5 - 5.5 ) și a închide aceste straturi, va curăți bine părul, dar hidratarea necesară nu va fi păstrată. Ca rezultat, aceste straturi vor rămâne ridicate și colțuroase, ceea ce face parul se simt dur și greu de stăpânit, de pieptănat și se poate rupe la descâlcire.

Atunci când încerci pentru prima dată un șampon, poți decide imediat dacă el ”ți se potrivește sau nu”. Efectele imediate ale unui șampon sunt, însă, date cel mai mult de nivelul pH-ului sau de aciditatea produsului. Deci, cum am mai menționat mai sus, valorile sub 7 înseamnă aciditate mărită, iar cele mai mari - un șampon mai alcalin.

Iar acum să determinăm ce tip de păr avem, și de ce tip de șampon avem nevoie: acid sau alcalin?

Pentru părul normal, puteți alege un șampon cu nivel neutru al pH-ului sau puțin acid = 5,5 - 7.


Pentru părul vopsit, uscat, slăbit și deteriorat, se recomandă șampoanele acid, cu un conținut scăzut de alcalii precum un pH de 5,5 - 7 sau chiar total ne-alcalin cu un pH de 4,5 - 5,5 pentru păr foarte uscat și deteriorat. Acest lucru se datorează faptului că vopsirea și permanentele, diversele produse chimice pentru fixare modifică nivelul pH-ului părului spre cel alcalin, părul devine fragil, cuticulele sunt deschise, se deshidratează ușor, au structură poroasă, începe să se rupă și despice.

Noi va recomandam câteva produse:
La'dor, producătorul cu numeroase produse calitative de îngrijire a părului, a produs Șamponul pentru protecție și restabilire a părului Damage Protector Acid Shampoo. Având un pH neutru, acesta calmează și restructurează părul vopsit și supus temperaturilor înalte prin coafare. Uleiul de argan care se conține în Șamponul Damage Protector Acid Shampoo îl face un produs puternic hidratant și hrănitor.



Scalp cu mătreață. Șampoanele acide sunt de asemenea potrivite și pentru eliminarea și prevenirea mătreții. Contează și alte componente anti-mătreață din componența șamponului, dar lipsa alcalinilor cel puțin nu va usca atât de mult scalpul.

Pentru părul gras, se recomandă utilizarea șampoanelor cu echilibru neutru sau puțin alcalin, pH 5-8. Trebuie să-l alegi potrivit stării individuale.

Șamponul Cu Keratină Keratin Lpp îmbogățește cu Panthenol structura părului, care fortifică actiunea keratinei și îi oferă strălucire, plasticitate și netezime. Are nivelul 5.5 al pH-ului, adică echilibrat ușor spre alcalin.

Pentru copii, trebuie să alegeți numai șampoane neutre cu un pH de 6-8.

Cum am menționat de la început, puțini producători indică nivelul pH-ului pe ambalaje, considerând aparent că sunt suficiente instrucțiunile pe tipuri de păr pentru utilizarea produselor. Dar acest lucru nu este în întregime adevărat. De exemplu, șampoanele "pentru păr normal" vândute în mass-market ar trebui să aibă un echilibru neutru, dar, în cele mai multe cazuri, ele sunt foarte alcaline.

Cum se determină pH-ul șamponului, dacă pe ambalaj acesta nu este specificat? Din nefericire, pe lângă experimentele de laborator inaccesibile oamenilor obișnuiți, rămâne doar metoda de încercare și testare. Dacă părul după spălare devine greu, dur, înseamnă că ați ales un șampon prea alcalin. Dacă părul se murdărește repede, devine gras - șamponul este unul prea acid.

Sunt de apreciat producătorii care indică nivelul pH-ului pentru șampoane și balsamuri, așa cum o face Lador Eco Professional. Dacă putem alege cu grijă produsele care ni se potrivesc, părul ne va fi recunoscător și va rămâne sănătos și frumos!
Atenție la ce produse cosmetice folosim. Măsura în toate trebuie să fie echilibrul şi moderația!

La MyMakeup Shop îți vom recomanda șamponul și produsele conform necesităților tale individuale.

BONUS! Primește reducere de 15% la toate produsele marca Lador Eco Professional dacă utilizezi la procurare promo-codul BLOG15

Te așteptăm cu drag! 

Lasati un comentariu

Comentariile vor fi verificate


INAPOI